Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500g
drożdże 50g
żółtko jajek 7szt
tłuste mleko 1,4l
masło 100g
cukier 100g
spirytus kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Drożdże wymieszać z 3 łyżkami letniego mleka. Resztę mleka zagotować, wrzącym zalać pół szklanki mąki, rozetrzeć. Wymieszać z pozostałą mąką, drożdżami i odstawić. Gdy zacznie rosnąć dodać żółtka utarte z cukrem, letnie rozpuszczone masło i alkohol. Dokładnie wyrabiać, kiedy zacznie odstawać od rąk i naczynia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie wycinać z rozwałkowanego ciasta krążki szklanką.Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.Osuszyć na ściereczce. Napełnić szprycownicą dowolnym nadzieniem. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 18.12.2011 17:04
super
treonina 18.12.2011 16:25
mmm... domowe pączki... ale by się zjadło

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak