Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym dorszem, brokułem i sosem śmietanowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
gouda 30 dag
dorsz wędzony 1 szt.
limonka 1 szt.
brokuł ½ szt.
mąka pszenna 2 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
smietana 18% 200 ml
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
sól do smaku
masło do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym dorszem, brokułem i sosem śmietanowym

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować w mundurkach z dodatkiem soli. Ostudzić, obrać i pokroić na plastry.
Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym dorszem, brokułem i sosem śmietanowym foto
2
Przygotować sos śmietanowy: wymieszać śmietanę z 80 ml zimnej wody, mąką pszenną oraz 2 łyżkami oregano, łyżeczką białego pieprzu i ½ łyżeczki soli.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym dorszem, brokułem i sosem śmietanowym foto
3
Do przygotowanego sosu dodać sok wyciśnięty z połowy limonki oraz sos sojowy.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym dorszem, brokułem i sosem śmietanowym foto
4
Dno naczynia wysmarować masłem. Wlać kilka łyżek przygotowanego sosu, rozprowadzając po dnie cienką warstwą. Na sos zetrzeć niewielką ilość żółtego sera. Układać warstwami plastry ziemniaków, brokuł ugotowany na pół twardo w osolonej wodzie, kawałki wędzonego dorsza i pozostałe ziemniaki.
Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym dorszem, brokułem i sosem śmietanowym foto
5
Układane warstwy przesypywać żółtym serem startym na drobnych oczkach tarki.
Krok 5 - Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym dorszem, brokułem i sosem śmietanowym foto
6
Po ułożeniu wszystkich warstw, wierzch zapiekanki oblać sosem śmietanowym.
Krok 6 - Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym dorszem, brokułem i sosem śmietanowym foto
7
Posypać pozostałym serem.
Krok 7 - Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym dorszem, brokułem i sosem śmietanowym foto
8
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 35 minut. Podawać z plastrami limonki.
Krok 8 - Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym dorszem, brokułem i sosem śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 12.09.2013 07:18
uwieliam takei dania
Fiffi 24.01.2013 22:28
zapiekanka musi fajnie pachnieć i smakować, bo wygląda obłędnie
pawel6 20.12.2011 08:57
Fajna zapiekanka
aguus 20.12.2011 08:49
Nie robiłam nigdy zapiekanki z wędzoną rybą. A wygląda bardzo apetycznie:)
Anna146 20.12.2011 07:24
super pomysł na piątkowy obiad
Mati13 18.12.2011 21:57
bardzo ładna
Ewa6274879 18.12.2011 20:06
ślinka cieknie na sam widok :)
Jarlin 18.12.2011 18:09
ciekawy przepis..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak