Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Expresowe Rafaello

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty okrągłe 2 opakowania
mąka krupczatka 1 szklanka
mleko 3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 200 gram
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
wódka 2 kieliszki
margaryna 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Expresowe Rafaello

Zagotować dwie szklanki mleka, w pozostałej szklance mleka rozmieszać mąkę krupczatkę. W zagotowanym mleku rozpuścić cukier. Podgrzewając dalej mleko, wlewać mleko z krupczatką - cały czas intensywnie mieszając. Gotować mieszając aż do zgęstnienia budyniu. Budyń musi być mocno gęsty. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia.

Margarynę dobrze rozetrzeć. Do roztartej margaryny dodawać stopniowo budyń.
Do powstałego kremu dodać 2/3 opakowania wiórków kokosowych. Wymieszać dobrze łyżką i odstawić do lodówki na 15 minut (choć nie jest to konieczne).

Zaparzyć pół szklanki kawy, do kawy dolać wódkę.
Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami, w miejsca pomiędzy można pokruszyć. Biszkopty delikatnie polać kawą z wódką, lub zamaczać lekko w kawie i układać na spodzie.
Na warstwie biszkoptów ułożyć połowę kremu. Następnie ułożyć następną warstwę biszkoptów - postępując tak jak przy pierwszej.
Rozłożyć resztę kremu, posypać równomiernie resztą wiórków.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego! :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak