Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie selerowo-śliwkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 szt
seler 1 szt
marchewka 1 szt
miód prawdziwy 2 łyżki
kostka rosołowa 1 szt
powidła śliwkowe 1/2 szkl
sok z cytryny 3 łyżki
śmietana 1/2 szkl
oliwa 4 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie selerowo-śliwkowym

Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić, natrzeć sokiem z cytryny, miodem, oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Następnie obsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie, przełożyć do brytfanny. Wlać 2/3 szklanki gorącej wody wymieszanej z powidłami, posypać pokruszoną kostką rosołową. Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wyłożyć na mięso. Brytfannę przykryć folią aluminiową, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190-200 stopni około 1 godziny, polewając od czasu do czasu sosem powstałym podczas pieczenia. Pod koniec do sosu wlać śmietankę, wymieszać, przyprawić do smaku. Podawać z ryżem, kaszą lub kopytkami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 14.04.2013 08:32
ciekawy przepis
misia53 03.04.2013 13:40
oj, smakowałby mi taki kurczaczek
IlonaAlbertos 15.11.2012 22:22
Kurczaka w takim sosie nie jadłam jeszcze.
cooleczka 16.05.2012 22:45
kolejny ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak