Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie śliwkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
pieprz do smaku
śliwki suszone 25 dag
mąka 2 łyzki
sól do smaku
masło
jajko ugotowane na twardo 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie śliwkowym

W schabie wyciąć długim nożem otwór włożyć ugotowane jajka. Ze wszystkich stron natrzeć mięso solą i pieprzem. Na patelni podsmażyć schab z obu stron na różowy kolor. Obsmażony włożyć do brytfanki i piec około półtorej godziny w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Sos: śliwki ugotować w bulionie z dwóch kostek aż do miękkości. na patelni roztopić masło, dodać 2 łyżeczki mąki i wymieszać ze śliwkami i bulionem. (sos ma być dość gęsty więc proponuje zrobić bulion w niewielkiej ilości wody z dwoma kostkami rosołowymi). Schab kroimy w grube plastry i polewamy 2-3łyżkami sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 29.09.2010 14:53
znakomity schabik
wojtek10_89 15.07.2010 13:53
musze spróbować:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak