Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z bakaliami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
drożdże 4 dag
cukier 2 łyżeczki
mleko 150 ml
masło 15 dag
jajko 3 szt
cukier puder 3 łyżki
sól 1,5 łyżeczki
rum 3 łyżki
żurawina 3-4 dag
rodzynki 3-4 dag
skórka pomarzńczowa kandyzowan 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z bakaliami

Kroki postępowania

1
Do naczynia wsypać cukier, dodać pokruszone drożdże, wlać połowę ciepłego mleka, wsypać 1 szkl mąki, wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki i żurawinę zalać na 10 minut rumem.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z bakaliami foto
2
Masło z cukrem pudrem utrzeć na gładką masę dodając stopniowo po 1 jajku. Następnie do masy dodać sól, pozostałe mleko, mąkę, rum, rozczyn z drożdżami i wyrabiać do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski, Pod koniec do ciasta wsypać rodzynki, żurawinę, skórę pomarańczową, wymieszać
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z bakaliami foto
3
Ciasto włożyć do przygotowanej formy, odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z bakaliami foto
4
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, ostudzić i pokroić.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 04.09.2013 07:27
uwielbiam takie ciasta
olkaaa 16.05.2013 07:40
bardzo lubię
romanrafal
romanrafal 31.12.2012 16:44
pyszne
IlonaAlbertos 21.07.2012 20:43
Uwielbiam takie ciasta.
stokrotka 25.12.2011 11:27
lubię to
suzana 17.12.2011 23:01
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak