Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa babka wiedeńska

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 0,5 kg
cukier 120-150 gram
jaja 4-5 sztuk
drożdże 45 gram
masło 125 gram
mleko 110 ml
śmietana kremowa 30% 110 ml
rum do smaku
rodzynki do smaku
migdały do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa babka wiedeńska

Do letniego mleka wrzucamy pokruszone drożdże i trzymamy w pobliżu ciepła ok 20 minut, następnie dodajemy ok, 10 dag mąki i mieszamy. Do drugiej miski dajemy całe jaja, masło, cukier i wszystko ucieramy, na koniec dajemy śmietanę i dalej ucieramy aż masa będzie puszysta. Do drożdży dodajemy przygotowaną masę, migdały, rodzynki, rum i resztę mąki i dobrze wyrabiamy ciasto na gładką masę. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny. Wszystko przekładamy do odpowiedniej formy, pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 01.06.2012 12:25
super
janek64 31.05.2012 13:16
Drożdżówki wszelkiego typu to coś dla mnie :)
Pani Domu 29.05.2012 07:30
super babeczka
Pani Domu 29.05.2012 07:29
super babeczka
berys18 07.05.2012 12:38
fajny pomysł
Dorota37 03.05.2012 14:39
ciekawy przepis
Tika4444 19.04.2012 15:56
pycha
Wacław 22.02.2012 07:46
na pewno smaczna
ziutula
ziutula 03.02.2012 12:19
lubie takie baby drożdżowe...
Ada-Gaba 30.01.2012 07:12
pyszna
aga130982 28.01.2012 08:35
pycha
Ewelina38 01.01.2012 12:11
przepyszna babeczka :)
Dorian 25.12.2011 22:12
rewelka
kate.500 18.12.2011 08:59
smaczna
zdzislawa2 17.12.2011 20:47
Muszę koniecznie spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak