Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety z indyka duszone w winie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z indyka 1/2 kg
cebula 2 szt
masło 2 łyżki
wino białe 2 szkl
śmietana 1/2 szkl
czosnek 2 ząbki
oliwa 3 łyżki
mąka pszenna 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa Przyprawa do zup Kucharek- do smaku
jabłko winne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Filety z indyka duszone w winie

Mięso z indyka umyć, osuszyć w papierowym ręczniku. Pokroić na plastry w poprzek włókien, zbić tłuczkiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanej oliwie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry i razem z posiekaną cebulą podsmażyć na maśle. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wlać wino, włożyć mięso i dusić do miękkości. Miękkie mięso wyjąć na półmisek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku przyprawą maggi, polać mięso. Podawać z ryżem lub kaszą i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 02.10.2012 15:45
Muszą być niezwykle aromatyczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak