Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
cukier puder 40 dag
jajko 8 szt
masło 25 dag
sok z cytryny 4 łyżki
skórka z pomarańczy otarta 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa makowa 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe z makiem

Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny, i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na końcu dodać sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać. Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej formy, ułożyć warstwę maku i na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 19.01.2014 00:08
super ciacho
sara1 08.11.2013 09:03
może fajnie smakować
olkaaa 05.08.2013 07:46
jeszcze nie próbowałam
IlonaAlbertos 14.10.2012 21:18
Z makiem jeszcze nie robiłam, ale na pewno świetne.
Iwusia 11.06.2012 23:14
ale smakowicie się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak