Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczany placek żółtym serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka krupczatka 12-15 dag
smalec 1 łyżka
jajko 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
ser żółty 15 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczany placek żółtym serem

1/2 kg ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pozostałe ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, dodać utarte ziemniaki, jajka, mąkę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i wyrobić masę ziemniaczaną. Połową smalcu wysmarować blaszkę, wyłożyć masę ziemniaczaną na grubość 1,5-2 cm, wyrównać. Po wierzchu placek posypać żółtym serem i polać stopionym pozostałym smalcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu gorący pokroić na kwadraty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 04.09.2012 20:43
Apetycznie się zapowiada.
Motorek 05.04.2012 09:24
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak