Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków i mięsa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mięso mielone 1/2 kg
pomidory 3 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
smalec 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do formy
ser żółty 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków i mięsa

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu i podsmażyć posiekany czosnek i cebulę. Następnie dodać mielone mięso, pomidory bez skórki i pestek, liść laurowy, sól i pieprz, wymieszać i dusić pod przykryciem około 45 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie, odcedzić, wsypać na drugą patelnię i podrumienić na pozostałym smalcu. Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ziemniaków, mięso i przykryć pozostałymi ziemniakami. Po wierzchu posypać żółtym serem, wlać 1 szklankę wrzącej wody, przykryć. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 30 minut w temp 170 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rybciia 26.04.2013 14:22
smaczna :-)
IlonaAlbertos 15.04.2013 14:34
Klasyczne połączenie.
olkaaa 02.03.2013 11:16
bardzo lubię
Seba 14.12.2012 09:23
pycha
Motorek 01.02.2012 11:29
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak