Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser z pomarańczy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomarańcze 5
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek 5
śmietana kremówka 150 gram
likier pomarańczowy 4 łyżeczki
bita śmietana
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Deser z pomarańczy

Pomarańcze bardzo dokładnie umyć, obrać i podzielić na mniejsze części. Z każdej części ostrożnie usunąć błonki oraz białe części. Pięć żółtek utrzeć razem z trzema łyżkami cukru pudru. Do masy z żółtek i cukru dodać śmietanę i dobrze wymieszać, a w następnej kolejności dodać również cztery łyżeczki likieru pomarańczowego. Do naczynia żaroodpornego wlać przygotowaną masę pomarańczową oraz poukładać obrane z błonek części pomarańczy. Całość wsadzić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec przez około 5-7 minut. Gotowy deser wyjąć z piekarnika i przyozdobić bitą śmietaną oraz posypać z wierzchu według własnego uznania cynamonem. Deser powinno się jeść ciepły. Pomarańcze można również zastąpić innymi owocami..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 19.12.2011 07:33
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak