Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chińskie danie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 woreczki
szynka 20 dag
boczek 10 dag
cebula 1
ząbek czosnku 2
kukurydza 1/2 puszki
ser żółty 20 dag
sól
przyprawa do gyrosa 1 łyżka
przecier pomidorowy 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chińskie danie

Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie. Ugotowany ryż odcedzić. Cebulę obrać, przemyć pod zimną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a w następnej kolejności podsmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju. Dwa ząbki czosnku obrać, przemyć i również podsmażyć na patelni. Kukurydzę z puszki dokładnie odcedzić. Szynkę oraz boczek pokroić w niedużą kostkę. Do podsmażanej cebuli oraz czosnku dodać odcedzoną kukurydzę oraz pokrojoną w kostki wędlinę. Do składników dodać przyprawę do gyrosa oraz przecier pomidorowy, a także trochę wody. Całość bardzo dokładnie wymieszać i dusić jeszcze pod przykryciem przez około 10 minut. Mąkę rozmieszać z niedużą ilością wody i walać na patelnię. Na patelnię dodać również pokrojony w kostkę ser żółty. Całość wymieszać razem i podawać z ugotowanym ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 19.12.2011 07:34
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak