Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków II

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 3 łyżki
cebula 2
boczek wędzony 20 dag
jajko 2
ząbek czosnku 1
margaryna 1/4 kostki
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków II

Ziemniaki obrać, przemyć wodą, osuszyć, a później trzeć na tarce o grubych oczkach. Pozbyć się nadmiaru powstałej wody. Dwie cebule obrać, przemyć pod zimną wodą, żeby nie szczypały w oczy i również trzeć na tarce. Jeden ząbek czosnku obrać, umyć i trzeć na tarce, ale z małymi oczkami. 2 dag boczku wędzonego pokroić na niedużą kostkę i dodać do masy zrobionej z ziemniaków. Do mąki wbić dwa całe jajka i całość dobrze wymieszać. Jajka wymieszane z mąką dodać do masy ziemniaczanej. Szczypiorek obrać, posiekać drobno i również dodać do masy. Całość wymieszać, doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i ponownie wymieszać. Margaryną bardzo dokładnie wysmarować podłużną, wąską formę i wlać do niej masę ziemniaczaną. Danie piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 60- 70 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 06.03.2012 07:58
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak