Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kefir sojowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

soja 1 szklanka
woda 1 litr
kefir 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kefir sojowy

Soję namoczyłam przez noc. Opłukaną przełożyłam do blendera i zalałam 0,5l świeżej wody. Zmieliłam na bardzo drobną frakcję. Przelałam do dużego garnka i uzupełniłam pozostałą wodą. Ciągle mieszając drewnianą łyżką doprowadziłam do wrzenia i kontynuowałam gotowanie przez 5 min na małym ogniu mieszając, bo łatwo się przypala.
Przecedziłam na sicie (nie przez gazę, bo może nie być gęsty). Mleko przelałam do słoja szklanego i gdy ostygło dodałam kefir (3 łyżki) zamieszałam i odstawiłam na 24h w ciepłe miejsce.
Gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 25.09.2013 10:30
apetyczny !
Motorek 16.05.2013 09:19
bardzo smaczny
pajbek 20.04.2013 13:17
Muszę wypróbować :-)
Wafelek2601 14.02.2013 14:33
Super
Mati13 08.02.2013 16:00
na prawdę fajny przepis
Katarzyna59 01.01.2013 09:59
super
mirosława4 17.11.2012 21:05
ciekawy ten deserek
kate.500 28.10.2012 15:15
super
ElizaT 15.10.2012 11:23
super
pacpaw 10.08.2012 18:44
z soją jeszcze w kuchni się nie bawiłem nigdy
Ada-Gaba 10.08.2012 09:14
nigdy nie próbowałam
RenataZ-et 06.08.2012 07:09
wow-ale świetny!
gacopierz23 31.07.2012 09:42
muszę spróbować
Iwusia 25.07.2012 22:38
ciekawy przepis :)
caroline1983 08.02.2012 21:32
oryginalny przepis
Dorian 15.01.2012 10:17
ekstra
M-W 17.12.2011 11:47
ciekawy przepis
treonina 17.12.2011 10:30
nigdy takiego nie próbowałam :-) fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak