Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nóżki cielęce smażone

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

nóżki cielęce 2 szt
włoszczyzna 1 pęczek
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziarna pieprzu 4 szt
zirna ziela angielskiego 3 szt
Goździki całe Prymat 1 szt
mąka 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
żółtko jajek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Nóżki cielęce smażone

Nóżki oczyścić, sparzyć wrzątkiem i ugotować w wywarze z włoszczyzny i przypraw. Następnie przestudzić, przeciąć wzdłuż na pół, usunąć kości, po czym ostudzić pod obciążeniem każdy płat mięsa. Płaty delikatnie posolić, lekko oprószyć mąką, mięso nabić na widelec i zanurzać w wymieszanej mące, żółtkami, oliwą i odrobiną wody. Na koniec smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Reda 18.12.2011 05:41
Mniam, mniam, mniam
Reda 18.12.2011 05:41
Mniam, mniam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak