Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka pod pierzynką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
masło 5 dag
cukier 10 dag
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
rodzynki 1 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 4 łyżki
mleko 2 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier 4 łyżki
sok z 1 cytryny - -
sól 1 szczypta
Goździki całe Prymat 5 roztarte

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka pod pierzynką

Jabłka obrać, opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cienkie plasterki, wymieszać z cukrem, goździkami i cynamonem. Rodzynki umyć i osączyć. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć jabłka, posypać rodzynkami, grudkami masła i zapiekać okolo 20 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Przygotować ciasto: mleko zmiksować z jajkami, mąką, cukrem, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Jabłka zalać ciastem i piec około 20 min. do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Podawać na gorąco. Można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub polać miodem albo syropem owocowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

05.02.2015 14:21
Właściwie to całej rodzinie :-)
05.02.2015 14:21
naprawdę świetne !
05.02.2015 14:20
mi również smakowało :-)
Oktawia 15.07.2011 19:43
coś pysznego :)
marcia71 22.01.2011 22:26
fajne
Babciagramolka 29.12.2010 10:54
Deserek super - lubię jabłuszka
kielcok1 03.12.2010 14:29
lubię takie słodkości
Barbara55 03.10.2010 15:34
pod pierzynką musi być dobrze
christopher1 14.08.2010 11:50
Musi być dobre już mi ślinka leci :)
MAŁGORZATA108 03.06.2010 19:34
Coś szarlotkowego, to lubię!
Krzysztof42 10.05.2010 14:34
fajny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak