Jabłka pod pierzynką

Jabłka pod pierzynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • masło

    5 dag
  • cukier

    10 dag
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • rodzynki

    1 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • mleko

    2 szklanki
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • sok z 1 cytryny

    - -
  • sól

    1 szczypta
  • goździki całe

    5 roztarte
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać, opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cienkie plasterki, wymieszać z cukrem, goździkami i cynamonem. Rodzynki umyć i osączyć. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć jabłka, posypać rodzynkami, grudkami masła i zapiekać okolo 20 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Przygotować ciasto: mleko zmiksować z jajkami, mąką, cukrem, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Jabłka zalać ciastem i piec około 20 min. do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Podawać na gorąco. Można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub polać miodem albo syropem owocowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

05.02.2015 14:21
Właściwie to całej rodzinie :-)

Anonimowy

05.02.2015 14:21
naprawdę świetne !

Anonimowy

05.02.2015 14:20
mi również smakowało :-)

Oktawia

15.07.2011 19:43
coś pysznego :)

marcia71

22.01.2011 22:26
fajne

Babciagramolka

29.12.2010 10:54
Deserek super - lubię jabłuszka

kielcok1

03.12.2010 14:29
lubię takie słodkości

Barbara55

03.10.2010 15:34
pod pierzynką musi być dobrze

christopher1

14.08.2010 11:50
Musi być dobre już mi ślinka leci :)

MAŁGORZATA108

03.06.2010 19:34
Coś szarlotkowego, to lubię!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat