Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 5
jajko 1
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
śliwki 50 dag
masło 4 łyżki
kasza manna 4 łyżki
jajko 1
sól
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić, a następnie odłożyć, żeby wystygły. Ugotowane i ostudzone ziemniaki dobrze zmielić. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, a następnie szczyptę soli oraz wbić jajko. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. Z masy wyrobić ciasto, a z wyrobionego ciasta uformować wałek. Z utworzonego wałka kroić mniejsze kawałki. Śliwki bardzo dokładnie umyć, przeciąć na pół, żeby wyciągnąć ze środka pestki. Do każdego odkrojonego ciasta włożyć po jeden śliwce, a później kształtować z ciasta knedle. Kluski włożyć do ciepłej wody i gotować do czasu, aż wypłyną na wierzch. Masło roztopić na patelni i polać nim ugotowane kluski, a następnie posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 16.12.2011 19:11
ale dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak