Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wigilijne uszka

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 500 g
cebula 1s szt
kapusta kiszona 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: wigilijne uszka

przepis składniki na ciasto ;
1 kg mąki
0.5 l letniej wody
1 jajko
sól
ciasto zagniatamy szybko i odstawiamy po nagrzany talerz ( może to byc uzyskane przez postawinie talerza nad gotującym garnkiem z wodą ) na ok 30 min
ciasto zmięknie i będzie baaardzo elastyczne

grzyby kroimy i smażymy na maśle dodajemy cebulkę i podsmażamy
następnie dodajemy pokrojoną kapustę i mienszamy z grzybami ;)

ciasto wałkujemy na ok 3 mm i wykrawamy koła, nadziewamy każdy pieróg i zlepiamy tworząc uszka ;)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kaja1991 21.03.2012 10:06
magia świat :)
zuzanna_z 04.02.2012 12:34
pycha
Anna133 21.12.2011 08:34
no w sumie mogły by być ladniejsze i dziwne , ze teraz zobaczyłam ze ładniej wychodza jak sie je robi z kwadratu :) wiec kolejne będą bardziej szpiczaste
anemon 20.12.2011 17:46
Też stosuję tą sztuczkę z ciepłą miską, a Twoje uszka wyglądają świetnie.
Anna133 17.12.2011 10:09
Teraz według Magdy Gesler zawsze przykrywam ciasto ciepłym talerzykiem i jest super elastyczne ;)
Anna133 17.12.2011 10:09
oj tak ;) to najlepsze danie na swięta
pioge7 16.12.2011 19:07
muszą być super, będziemy je jeść za tydzień :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak