Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe kluski

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
drożdże 3 dag
mleko 1 szklanka
jajko 2
masło 4 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe kluski

Mleko podgrzać. Drożdże rozdrobnić, a następnie bardzo dokładnie wymieszać z jedną łyżeczką cukru. W następnej kolejności dodać do tego kilka łyżek mleka oraz kilka łyżek mąki i wymieszać. Masę odstawić, żeby wyrosła. Resztę mleka wymieszać z mąką. Do tego dodać szczyptę soli oraz wbić dwa całe jajka. Całość dokładnie wymieszać,, a później dodać wyrośniętą masę i ponownie wymieszać. Masło roztopić na patelni, a później odstawić, żeby wystygło. Do reszty składników dodać wystudzone masło i porządnie wyrobić ciasto. Ciasto ponownie odłożyć, żeby wyrosło. Po wyrośnięciu z ciasta uformować okrągłe kluseczki. W garnku zagotować wodę, a następnie ułożyć na nim durszlak i gotować na parze kluseczki przez około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 30.06.2012 08:28
fajny pomysł :D
pioge7 20.03.2012 06:49
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak