Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe z jabłkiem, bez jaj i mleka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
cukier
kakao

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe z jabłkiem, bez jaj i mleka

SKŁADNIKI:

mąka pszenna - 3 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
cukier - 2 szklanki,
kakao naturalne - 0,5 szklanki,
olej - 0,75 szklanki,
gorąca, woda - 2 szklanki,
ocet - 2 łyżki,
kawa rozpuszczalna - łyżka,
cukier wanilinowy - 8g,
sól - łyżeczka,
soda - 2 łyżeczki,
dojrzały banan,
jabłka, winne - dałam 4 nieduże, można dodać więcej,
cukier do posypania jabłek - ok 3 łyżeczki.
papier do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE:

Podobnie jak w przypadku muffinek, będziemy dzielić składniki na suche i mokre. Do jednej, dużej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, cukry, kakao, sól i sodę. Do drugiej miski wlewamy rozpuszczoną w przegotowanej, bardzo gorącej wodzie kawę, dodajemy olej i ocet, mieszamy. Składniki mokre, wlewamy do składników suchych i dokładnie mieszamy (można dodać bakalie). Dodajemy rozgniecionego widelcem banana i mieszamy. Masę przelewamy do dużej, wyłożonej papierem do pieczenia blachy (40cmx20cm). Na wierch układamy pokrojone jabłka, które posypujemy cukrem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut, do suchego patyczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 19.07.2013 14:11
Interesujące ciasto.
rjustysia 19.02.2012 16:54
Niesamowite :)
smakowita 21.12.2011 20:52
muszę wypróbować ten przepis
anemon 19.12.2011 19:01
Czekolada i jabłka to coś dla mnie.
mikrusiak 16.12.2011 15:50
hm zjadłoby się...;)
mikrusiak 16.12.2011 15:50
hm zjadłoby się...;)
mikrusiak 16.12.2011 15:50
hm zjadłoby się...;)
mikrusiak 16.12.2011 15:50
hm zjadłoby się...;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak