Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmolada cytrusowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza 1 kg
imbir 1 łyżeczka
cytryna 1
grejpfrut 2
cukier 1 kg
Goździki całe Prymat 3

Przepis i sposób przygotowania na: Marmolada cytrusowa

Dwa grejpfruty oraz jeden kilogram pomarańczy bardzo dobrze umyć, a następnie obrać, usunąć błonki oraz pestki i podzielić na mniejsze części. Cytrynę bardzo dobrze sparzyć, w późniejszej kolejności pokroić na plasterki. Skórkę z ćwiartki pomarańcza odparzyć i trzeć na tarce o małych oczkach. Goździki zalać gorącą wodą i odstawić na około piętnaście minut, a następnie odcedzić. Owoce( cytryny, grejpfruty oraz pomarańcze) zasypać jednym kilogramem cukru oraz jedną łyżeczką startego imbiru i goździkami. Całość dokładnie wymieszać. Owoce zagotować na małym ogniu, a następnie odstawić na całą noc w pokojowej temperaturze. Całość ponownie zagotować i dokładnie odcedzić. Gotową marmoladę z owoców cytrusowych przełożyć do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcić. Słoiki trzymać do góry dnem do czasu, aż marmolada wystygnie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 11.03.2012 08:35
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak