Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowe ciasto

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 1,5 kostki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
płatki owsiane 3/4 szklanki
mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jajko 2
masa
cukier 1/2 szklanki
masło 3/4 kostki
budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 1,5 szklanki
migdały 13 dag
Polewa:
cukier puder 3/4 szklanki
cytryna 1/3

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowe ciasto

CIASTO: Płatki owsiane zgnieść. Masło rozdrobnić nożem, a następnie dodać do tego cukier, cukier wanilinowy, mąkę pszenną oraz zgniecione płatki owsiane i dobrze wymieszać. Następnie wbić do tego dwa całe jajko i dokładnie ugnieść na ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około jedną godzinę. Po upłynięciu tego czasu ciasto wyjąć z foli i dokładnie rozwałkować. Na formę posmarowaną tłuszczem lub obłożoną papierem do pieczenia nałożyć rozwałkowane ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 15 minut. Ciasto przekroić na dwie części.

MASA: Melko zagotować z cukrem, a następnie do masy tej dodać budyń waniliowy. Migdały zmielić i dodać do masy, a później dobrze wymieszać. Na upieczone ciasto dać masę, a następnie przykryć masę drugim ciastem. Całość polać zrobioną polewą.

POLEWA: Z cytryny wycisnąć sok i bardzo dokładnie wymieszać go z cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 11.01.2012 19:18
super
SyMiki 16.12.2011 19:04
muszę wypróbować
Justyna Jussstiii 16.12.2011 13:04
pycha
Justyna Jussstiii 16.12.2011 13:04
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak