Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino z winogron

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

winogrona białe 10 kg
cukier 7 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Wino z winogron

Winogrona jasne dokładnie umyć w wodzie, a następnie osuszyć i zgnieść drewnianą pałką. W trzech litrach wody rozpuścić siedem kilogramów cukru oraz drożdże fermentacyjne. W następnej kolejności słodkim syropem zalać rozdrobnione jasne winogrona. Całość należy umieścić w baniaku z fermentacyjną rurką. Winogrona zalane syropem trzeba odłożyć na sześć tygodni do fermentacji w temperaturze pokojowej. Po upływie sześciu tygodniu płyn zlać rurką fermentacyjną, a następnie dolać siedem litrów wody i ponownie odstawić na sześć tygodniu, ale tym razem w ciemnym, chłodnym miejscu ( najlepiej spiżarni). Po ukończeniu fermentacji i sklarowaniu się wina uzyskuje się wyborny trunek. Wino należy przelać do szklanych, ciemnych butelek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

melonik 02.03.2012 08:24
super
tomek18 28.02.2012 15:15
świetne winko
pioge7 11.01.2012 19:18
pycha
Ewa104 16.12.2011 13:09
Trochę dużo zawartości w tej butli.Nie rozsadziło jej? Wino trochę ciężko zlać rurka fermentacyjną, chyba chodziło o rurkę gumową,prawda?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak