Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morszczuk w sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety z morszczuka 80 dag
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
papryka czerwona 1 szt
sok z cytryny 1 łyżka
olej 2 łyżki
natka pietruszki 1 szt
pieprz sól do smaku
pomidory 2 szt
wino białe wytrawne 1 kieliszek
oliwki 8 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Morszczuk w sosie

Przygotowane filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i odstawić w chłodnym miejscu na kilka minut. Sparzone pomidory, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski. Pokrojoną na drobniutko cebule zeszklić na oleju, dodać paprykę oraz roztarty z solą czosnek, pieprz sól do smaku. Następnie dodać połówki oliwek bez pestek całość polać winem po całości i chwilę dusić na małym ogniu. Filety przełożyć do rondelka zalać gorącym wrzątkiem i gotować na małym ogniu około 20 minut. Na półmisek żaroodporny położyć delikatnie przygotowane filety i polać przygotowanym sosem i wstawić do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach na około 5 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natka pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 22.12.2011 21:27
przyznam ,ze nie jadlem
artur7 16.12.2011 07:04
lubicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak