Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki kokosowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wiórka kokosowe
spirytus 1 łyżeczka
kakao 4 łyżki
mleko 1/4 szklanki
żółtko jajek 1
margaryna 25 dag
cukier 1/3 szklanki
orzechy laskowe 1 garść
cukier wanilinowy 1 opakowanie
herbatniki 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki kokosowe

25 dag margaryny razem z 1/3 szklanki cukru oraz cukrem wanilinowym utrzeć na jednolitą, gładką masę. Po chwili wbić do tego jedno żółtko i dobrze całość wymieszać. Herbatniki pomoczyć w mleku, a później drobno pokruszyć. Pokruszone herbatniki dodać do zrobionej jednolitej masy i dobrze wymieszać. W następnej kolejności dodać do tego cztery łyżki kakao oraz 1 łyżeczkę wódki lub spirytusu i całość bardzo dobrze wymieszać. Dobrze wymieszaną masę odłożyć na około jedną godzinę do lodówki. Po upłynięciu tego czasu masę wyciągnąć z lodówki, a następnie formować z niej nieduże kuleczki i do środka każdej z nich powkładać po jednym orzechu laskowym. Na sam koniec kuleczki obtoczyć w dość dużej ilości wiórek kokosowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 10.01.2012 21:40
ja też lubię :D
M-W 15.12.2011 21:13
lubie takie kuleczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak