Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z burakami i ziemniakami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 4
ziemniaki 6
cebula 2
boczek wędzony 35 dag
ząbek czosnku 1
ryż 1 szklanka
olej do smażenia
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z burakami i ziemniakami

Ryż ugotować do miękkości, a następnie odcedzić. Ziemniaki obrać, umyć, a następnie pokroić w plasterki. Pokrojone ziemniaki gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Buraki umyć, a następnie ugotować. Ugotowane buraki obrać i pokroić również w plasterki. Cebulę obrać, przemyć pod zimną wodą, żeby podczas krojenie nie szczypała w oczy i pokroić na paseczki. Ząbek czosnku obrać, przemyć, przecisnąć przez praskę. Pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku podsmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju. Ziemniaki, buraki, cebulę oraz czosnek wymieszać dokładnie, ale delikatnie ze sobą. Boczek pokroić na niedużą kostkę i również podsmażyć na patelnię, a później dodać do reszty składników. Całość doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą, a na koniec posypać umytą i posiekaną natką pietruszki. Potrawkę podawać razem z ugotowanym wcześniej ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 10.01.2012 21:40
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak