Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w cytrusach

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1
pomarańcza 1
cytryna 1
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w cytrusach

Kurczaka bardzo dokładnie oczyścić, umyć, a następnie osuszyć i nasmarować pieprzem, solą, przyprawą do kurczaka, słodką papryką oraz ostrą papryką. Kurczaka owinąć folią i ostawić na dwie godziny do lodówki, żeby mięso przeszło smakiem przypraw. Cytrynę bardzo dokładnie umyć, obrać ze skórki, a w następnej kolejności pokroić na plasterki. To samo zrobić z pomarańczą. Kurczaka wyjąć z foli, a następnie faszerować go pokrojonymi plasterkami cytryny oraz pomarańczy. Kurczaka należy wsadzić do naczynia żaroodpornego i zalać pokroić oliwą. Faszerowanego kurczaka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do czasu, aż kurczak osiągnie ładny złotawy kolor. Po upieczeniu faszerowanego kurczaka należy podzielić na mniejsze części.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 09.01.2012 17:49
bomba
fictor123 20.12.2011 14:04
smaczne
fictor123 20.12.2011 14:04
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak