Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwe pierogi

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 40 dkg
biały ser 60 dkg
jaja 1-2 sztuki
mąka 20 dkg
mąka ziemniaczna 1 łyżka
sól do smaku
masło 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe pierogi

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić i razem z białym serem przepuścić przez maszynkę. Oba rodzaje mąki razem przesiać, wysypać na stolnicę. Dodać masę serowo-ziemniaczaną, zagnieść ciasto , zrobić wgłębienie i wbić jajka, zarobić ciasto nożem i szybko wyrobić. Podzielić ciasto na części i formować wałki. Tępą stroną noża maczaną w mące odcisnąć kratkę. Kroić kluski w kształcie prostokątów lub rombów. Obtoczyć w mące. Kłaść partiami na wrzącą wodę. Kiedy kluski wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Wyjmować cedzakową łyżką. Posypać zrumienioną bułką tartą i polać stopionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 12.01.2012 00:28
bardzo lubię
Seba 26.11.2011 11:35
super
pacpaw 10.06.2011 09:29
ekstra
Karolcia12 25.04.2011 14:28
uwielbiam pierogi, do tego z cynamonem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak