Ziemniaki ugotować na parze, ugnieść na piure i ostudzić. Groszek odcedzić z płynu. Do ziemniaków dodać groszek i dobrze rozgnieść. Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na patelni z dwoma łyżkami oliwy do miękkości. Cebulę dodać do ziemniaczanej masy, dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Do masy dodać jajko, bułkę tartą i dobrze wymieszać. Z masy formować kotlety w kształcie prostokątów, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą na złoty kolor.
Ogórka umyć, obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i posypać solą, odstawić aby ogórek puścił sok. Odlać sok z ogórka. Rozgnieść 2 ząbki czosnku, dodać do ogórka. Ogórkową masę połączyć z jogurtem, sokiem z cytryny, oliwą, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Gotowe kotlety podawać z sosem.