Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowe z kokosem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mak 1 szklanka
kokos 15 dag
cukier 1/2 szklanki
białko 5
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
mleko 1 litr
żółtko jajek 5
margaryna 1 kostka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
śmietana 1/2 szklanki
cukier puder 5 łyżek
Biszkopt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1/2 szklanki
jajko 3
mąka 1/2 szklanki
kakao 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe z kokosem

BISZKOPT: Trzy białka i z cukrem ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do tego trzy żółtka i dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do ubitej piany. Całość wymieszać. Biszkopt piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

CIASTO: Pięć białek ubić dokładnie na sztywną pianę, a następnie dodać do niej cukier i dalej ubijać. Po chwili dodać również kokos oraz mak i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko razem bardzo dobrze, ale również delikatnie wymieszać.

MASA: Do mleka dodać jeden cukier wanilinowy i zagotować.. Pięć żółtek utrzeć na masę, a później dodać do nich śmietanę i całość wlać do mleka i jeszcze chwilę pogotować. Całość odstawić do czasu, aż masa wystygnie. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, a później dodać to do zrobionej wcześniej masy i wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Na upieczony biszkopt dać połowę masy, następnie ciasto kokosowo- makowe i drugą połowę masy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 16.12.2011 13:04
polecam
stokrotka 15.12.2011 16:14
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak