Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przysmak bananowo czekoladowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada 1,5 tabliczki
jajko 4
mąka 1 szklanka
śmietana 2 szklanki
cukier 1/3 szklanki
masło 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Przysmak bananowo czekoladowy

Cztery białka ubić dokładnie na sztywną pianę, a następnie dodać do niej cukier i jeszcze chwilę ubijać. Żółtka również dodać do piany i całość bardzo dobrze ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a później dodać do ubitej masy. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Formę nasmarować tłuszczem lub obłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nią masę na ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 30 -40 minut. Banany obrać, odciąć końcówki i pokroić na plasterki. W następnej kolejności żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości wody. Do śmietany wsypać cukier wanilinowy i ubić razem. Do ubijanej masy dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i dobrze wymieszać. Do tego dodać również drobno posiekaną jedną tabliczkę czekolady. Na upieczone ciasto poukładać pokrojone w plasterki banany, a później wylać na to zrobioną masę czekoladową. Całość wsadzić do lodówki, aby ciasto stężało. Pół tabliczki czekolady rozpuścić, a następnie wymieszać z roztopionym masłem. Stężałe ciasto polać polewać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 20.12.2011 06:50
super
pioge7 15.12.2011 20:50
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak