Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowa zabielana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 8dag
marchew
pietruszka
seler 5dag
biała część pora 3dag
cebula
śmietana 22% szklanka
masło łyżka
mąka pszenna łyzka
natka pietruszki łyzka
pieprz 6ziaren
ziele angielskie 6ziaren
Liść laurowy suszony Prymat
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowa zabielana

Grzyby umyć, zalać 5 szklankami ciepłej wody i pozostawić na 2 godziny. Marchew, pietruszkę, seler i por obrać i opłukać. Cebulę obrać i pokroić na cztery części. Grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły, dodać jarzyny, ziarna pieprzu i ziela oraz liść laurowy, posolić i gotować ok 40 min. Wywar przecedzić, grzyby pokroić w paski, włożyć do wywaru, przyprawić pieprzem oraz solą i zagotować. Z masła i mąki ugnieść kulkę, dodać do zupy i zagotować. Zdjąć zupę z ognia i połączyć ze śmietaną. Zupę podawać z makaronem lub łazankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak