Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki kiszone na barszcz

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraczki 1 kilogram
czosnek 6 ząbków
sól kamienna 3 łyżeczki
woda zimna 1 (przegotowana)
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki kiszone na barszcz

Kroki postępowania

1
Obrane i umyte buraczki kroję na plasterki i przekładam do wyparzonego i osuszonego słoika. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu oraz ząbki czosnku. Całość zalewam ostudzoną wodą z solą tak, aby buraczki były całkowicie zakryte, mieszam. Słoik nakrywam lnianą serwetką i odstawiam w ciepłe miejsce na 4 dni. Zbieram powstałą na powierzchni pianę, a słoik wynoszę na tydzień do piwnicy.
Krok 1 - Buraczki kiszone na barszcz foto
2
Po tym czasie przecedzam, a sok rozlewam do małych wyparzonych i osuszonych słoiczków.
Krok 2 - Buraczki kiszone na barszcz foto
3
Zamknięte słoiczki odstawiam do chłodnej piwnicy. Kiszone buraczki wykorzystuję do sałatek.
Krok 3 - Buraczki kiszone na barszcz foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 05.05.2013 14:08
Barszcz na domowym zakwasie to zupełnie inna jakość, polecam Ci bo warto.
barbara11561 05.05.2013 12:18
z takich jeszcze nie gotowałam barszczu:)na pewno bardzo pyszny:)
anemon 05.09.2012 07:48
Teraz jest dobry czas na próby, lepiej nie czekaj do Świąt. Jak raz zrobisz będziesz, tak jak ja, żałowała, że dopiero teraz.
Grazyna0211 04.09.2012 21:30
nigdy nie robiłam ale po przeczytaniu przepisu nabrałam ochoty aby spróbować zrobić zakwas samodzielnie
anemon 31.08.2012 07:01
Polecam, bo warto. Zupełnie inny smak barszczu na takim zakwasie.
alaaa 30.08.2012 20:55
nie kisiłam jeszcze ale mam zamiar w tym roku kisić,,
IZABELA29 16.03.2012 08:03
nie robiłam jeszcze takich
Wioleta14 25.01.2012 08:44
pycha
anemon 30.12.2011 08:55
Polecam to nie jest trudne, właściwie wystarczy aby było sterylnie czysto i odpowiednio ciepło, a buraczki ukiszą się w kilka dni.
ben-ka 29.12.2011 08:36
powinnam nauczyć się robić zakwas:)
suzana 15.12.2011 22:20
muszę spróbować:)
Magdalena67 15.12.2011 21:13
mniam
SmacznaPyza 15.12.2011 19:19
barszcz na zakwasie jest pyszny
Mysiunia 15.12.2011 18:08
świetny przepis:)
Lotar 15.12.2011 07:27
zawsze kiszę :)
ziutula
ziutula 14.12.2011 22:40
święta za pasem...barszcz się kisi...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak