Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z makiem i jabłkami na święta

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały siekane 8 dkg
cukier 5 łyżek
sok z cytryny 5 łyżek
rodzynki 10 dkg
jabłka 60 dkg
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opakowanie
masa makowa 1 puszka
rum 3 łyżki
żółtko jajek 1 szt
ciasto francuskie 50 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z makiem i jabłkami na święta

Zamrożone ciasto rozwijamy i rozmrażamy ,umieszczamy pod dwoma płatami folii spożywczej (z jednej i drugiej strony i rozwałkujemy prostokąt o wymiarach 40cmm na 30. Ciasto posypujemy połową migdałów. Jabłka kroimy w plastry po czym w rondelku stapiamy cukier tak aby powstał karmel i wkładamy plastry jabłek i dusimy tak przez trzy minuty. Rodzynki,resztę migdał,cynamon, cukier waniliowy,masę makową i rum mieszamy razem z jabłkami. Tak przygotowane nadzienia rozkładamy na rozwałkowanym wcześniej cieście na całej objętości (nie dochodząc do końca brzegów) żółtkiem smarujemy brzegi ciasta po czym zwijamy struclę \"szwem\" od dołu. Ciasto na końcach podwijamy do spodu,całe ciasto nakłuwamy dość gęsto widelcem po czym smarujemy je roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w nagrzanym do 220stopni piekarniku przez 10minut a po tym czasie zmniejszamy temp na 200 stopni i pieczemy jeszcze przez około 25minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 20.12.2011 09:30
extra !
anna186 16.12.2011 18:45
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak