Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak \"nabity w butelkę\" w ziołach

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kurczak (cały )
rozmaryn
tymianek
majeranek
piwo
pieprz
oliwa
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak \"nabity w butelkę\" w ziołach

Danie, które nie tylko wprawi Twoich gości w zachwyt, ale i zniknie szybko z talerzy.
To nie jest trudne! Nie trzeba się wcale napracować ,a efekt daje satysfakcję !

SPRÓBUJ KONIECZNIE !

1. Całego kurczaka umyj i osusz.
2. Nasmaruj mięsko mieszanką ziół : majeranek, rozmaryn ( radzę dać mniej niż innych, ponieważ ma bardzo intensywny aromat), tymianek oraz sól, pieprz. Mieszanka powinna otulać całego kurczaka. Nie zapomnij wsypać ją, również do środka.
3. Kurczaczka nabij na butelkę piwka. Z butelki trzeba wcześniej usunąć etykiety i odlać około 1/3 części dla siebie :)
4. \"Nabijaka\" wstaw do nagrzanego piekarnika około 1h - 1 h 15 minut w temperaturze 180 stopni. Radzę, aby ostatnie 10 - 15 minut zwiększyć temperaturę, kurczak będzie złocisty i chrupiący.

Co ważne! W trakcie pieczenia polewam kurczaka piwem, aby był jeszcze bardziej soczysty.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pajecznik 15.12.2011 19:14
Nie Magdy G. tylko mojej babci. Chociaż wypełnienie butelki jest faktycznie od Madzi :)
Jarlin 15.12.2011 07:41
Ooo, wpływ Magdy Gessler jest widoczny również na tym portalu :)
Pajecznik 14.12.2011 20:28
Koniecznie :) Naprawdę, więcej jest czekania niż pracy. Napisz jak wyszło :)
Monika111 14.12.2011 20:25
Nigdy nie robiłammskoro nie trzeba wiele pracy to chyba spróbuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak