Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eskalopki cielęce

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mieso cielęce 40 dag
mąka 3 łyżki
pieczarki 15 dag
olej do smażenia
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
sól
cytryna 1/2

Przepis i sposób przygotowania na: Eskalopki cielęce

Mięso bardzo dokładnie oczyścić, umyć, a następnie pokroić na eskalopki. Eskalopki dokładnie nasmarować solą oraz pieprzem cytrynowym z każdej strony i odstawić na parę chwil, żeby mięso przeszło smakiem przypraw. Z połówki cytryny wycisnąć sok. Świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny pokroić eskalopki. Eskalopki obtoczyć w mące, a w późniejszej kolejności smażyć na patelni. Pieczarki obrać, umyć, a w następnej kolejności pokroić na plasterki. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć pieczarki. Podczas smażenia pieczarki posolić i popieprzyć. Cebulę obrać, umyć pod zimną wodą, aby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a później pokroić na bardzo drobną kostkę. Cebulę również podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia eskalopków dodać do nich cebulę oraz pieczarki i jeszcze chwilę podsmażyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 15.12.2011 06:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak