Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaczne kapuśniaczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
mąka 1 kg
drożdże 2 dag
masło 3 dag
żółtko jajek 2
mleko 1/2 litra
cebula 1
pieprz
sól
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Smaczne kapuśniaczki

Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach gorącego mleka oraz z niewielką ilością mąki. Poczekać do czasu, aż wymieszane drożdże podrosną. W malakserze wymieszać wyrośnięte drożdże, resztę mąki, resztę mleka. Po chwili dodać do tego szczyptę soli. Po chwili do wyrabianej masy wbić żółtka i całość dobrze wymieszać. Masło roztopić na patelni, a następnie ostudzić i dodać do masy. Całość jeszcze chwilę mieszać. Wyrobione ciasto odstawić, aby wyrosło. Kapustę kiszoną pokroić drobniej i ugotować. Cebulę obrać, umyć pod zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić na drobną kostkę. W późniejszej kolejności pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ugotowaną kapustę odcedzić z powstałej wody i wymieszać z podsmażoną cebulą. Kapustę doprawić do smaku pieprzem oraz solą i ponownie wymieszać. Ciasto rozwałkować i pociąć na kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć kapustę kiszoną z cebulą i zwinąć w rulonik. Blachę obłożyć papierem do pieczenia, a na niej układać zawinięte kapuśniaczki i piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 01.03.2012 12:39
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak