Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa wątróbkowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka 30 dag
seler 1/2
wywar mięsny 1,5 litra
marchewka 2
pietruszka 1
cebula 1
mąka 10 dag
natka pietruszki
masło 10 dag
śmietana 1 szklanka
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa wątróbkowa

Wątróbkę bardzo dokładnie oczyścić, umyć, a następnie pokroić na nieduże kawałki. Marchewkę, seler oraz pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, przemyć ziemną wodą, żeby nie szczypała w oczy, a w następnej kolejności pokroić również w kostkę. W rondelku, na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojone warzywa i wątróbkę. Całość chwili razem podusić. W następnej kolejności całość wlać do bulionu mięsnego i zagotować. Na patelni rozpuścić masło, a później dodać do niego mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Gotową zasmażkę wlać do gotującej się zupy z wątróbki. Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i zagęścić ją śmietaną. Natkę pietruszki dobrze umyć, drobno posiekać i dodać do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 18.04.2012 10:17
fajny przepis, lubię gotowana wątróbkę
gosia47-47 28.03.2012 09:33
mniam
pioge7 24.01.2012 10:22
ekstra
ronald88 16.12.2011 10:33
super
ronald88 16.12.2011 10:33
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak