Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki z orzechami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki 1,5 kg
orzechy włoskie 1 garść
cukier 1/2 kg
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki z orzechami

Śliwki dokładnie umyć, a następnie wykroić dziurkę , aby wyjąć ze środka pestki. Wodę zagotować razem z pół kilograma cukru. Zagotowaną wodą z cukrem zalać umyte śliwki. Zalane śliwki odstawić na cały dzień i noc ( 24 godziny). Po upłynięciu tego czasu, śliwki odcedzić z wody, a następnie zagotować. Orzechy włoskie łuskane pokroić na ćwiartki. Ugotowane śliwki faszerować orzechami ( do każdego orzech włożyć jedną ćwiartkę orzecha, na miejsce, gdzie wcześniej znajdowała się pestka). Faszerowane śliwki ponownie zalać wcześniej odcedzonym syropem. Całość gotować jeszcze przez chwilę razem. Do umytych słoików powsadzać ugotowane śliwki z orzechem w syropie i dobrze zakręcić. Zakręcone słoiki pasteryzować jeszcze przez około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 23.01.2012 09:21
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak