Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Japońskie śledzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie 40 dag
cebula 2
sól
pieprz
natka pietruszki
śmietana 2 łyżki
majonez 2 łyżki
jajko 3
ogórki kiszone 2
groszek 1/2 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Japońskie śledzie

Trzy jajka ugotować na twardo. Wodę posolić, żeby lepiej obierało się jajka ze skorupki. Ugotowane jajka ostudzić i obrać ze skorupki, a następnie pokroić na ćwiartki. Filety śledziowe moczyć w wodzie przez około półtorej godziny. W następnej kolejności śledzie wyciągnąć z wody i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, przemyć zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić na drobną kostkę. Ogórki kiszone również pokroić na kostkę. Na dużym talerzu poukładać na przemian pokrojone na ćwiartki jajka i pokrojone filety ze śledzi. Groszek z puszki dokładnie odcedzić i posypać nim jajka i śledzie. Poukładane na talerzu jajka i śledzie posypać także pokrojonymi ogórkami kiszonymi oraz cebulą. Potrawę posypać po całej powierzchni pieprzem. Majonez wymieszać dokładnie ze śmietaną i polać tym danie. Natkę pietruszki dobrze umyć, drobno posiekać, a następnie posypać nią całość.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 21.01.2012 08:23
dobre
agnieszka214 18.12.2011 15:51
mniamn

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak