Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łazanki z makiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masa
mak 25 dag
cytryna 1/2
cukier wanilinowy 1 opakowanie
rodzynki 1 garść
cukier 2 łyżki
Ciasto:
mąka 40 dag
jajko 2
woda 7 łyżeczek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Łazanki z makiem

CIASTO: Do mąki wbić dwa jajka, dodać szczyptę soli, wlać siedem łyżeczek wody i wszystkie składniki wymieszać razem. Składniki wyrobić na ciasto. Ciasto rozwałkować i pociąć na kwadraciki. Ciasto pozostawić do czasu, aż uschnie. Przeschnięte łazanki ugotować w lekko posolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.

MASA: Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut, aby zmiękły. Mak również zalać gorącą wodą i odstawić. Mak dokładnie odcedzić, a w następnej kolejności zmielić, najlepiej przepuścić dwa razy przez maszynkę. Zmielony mak utrzeć razem z cukrem wanilinowym oraz zwykłym cukrem. Cytrynę dobrze sparzyć, a później zetrzeć z niej skórkę. Do maku dodać odcedzone rodzynki oraz startą skórkę z cytryny. Ugotowane już łazanki dobrze wymieszać z masą makową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak