Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuleczki z jajek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2
Gałka muszkatołowa cała Prymat
sól
mleko 1/6 litra
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżeczka
natka pietruszki
margaryna 1/4 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki z jajek

Masło roztopić na patelni, a następnie dołożyć, żeby wystygło. Roztopione masło wymieszać z mąką i zimnym mlekiem i dobrze wymieszać. Do tych składników wbić dwa jajka i wymieszać. Następnie doprawić szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. Rondelek dobrze wysmarować z każdej strony wewnątrz margaryną, a później wlać do niego zrobioną masę. Rondelek z masą włożyć do większego garnka z gorącą wodą i przykryć pokrywką. Całość zostawić tak na około pól godziny. Po tym czasie masa powinna ściąć się. Natkę pietruszki dobrze umyć, drobno posiekać, a w następnej kolejności dodać do masy i wymieszać razem. Do wrzącej zupy dawać za pomocą łyżeczki uformowane kuleczki z ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 16.01.2012 15:49
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak