Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwaśnica z żeberkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 2 litry
ziemniaki 5
żeberka wędzone 30 dag
kminek
cebula 2
mąka 3 łyżki
masło 1 łyżka
pieprz
sól
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
olej do smażenia
kapusta kiszona 35 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kwaśnica z żeberkami

Kapustę oczyścić, pokroić, a następnie zalać 2 litrami wody i gotować. Żeberka wędzone oczyścić i dodać do kapusty, która jest już w garnku. Całość gotować przez około jedną godzinę do czasu, aż żeberka będą już miękkie. Dwie średnie cebule obrać, przemyć zimną wodą, aby nie szczypały w oczy podczas krojenia i później pokroić w niedużą kostkę. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę. Cebulę dodać do gotującej się zupy. Łyżkę masła roztopić na patelni, a następnie dodać do tego mąkę i dobrze wymieszać. Zasmażkę dodać do zupy i dobrze wymieszać. Zupę doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem, solą, kminkiem, zielem angielskim oraz liściem laurowym. Całość bardzo dobrze. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze części i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić i podawać z kapuśniakiem i żeberkami wędzonymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 14.01.2012 16:20
bardzo dobra, na pewno smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak