Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z tuńczykiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tuńczyk 2 puszki
rzodkiewka 50 dag
cytryna 1/2
oliwki czarne 3
sól
pieprz
oliwki zielone 3
sałata 1
cebula 1
natka pietruszki
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczykiem

Rzodkiewki dobrze umyć, odkroić ogonki i pokroić na cienkie plasterki. Sałatę oczyścić, przemyć liście, a następnie porwać je rękami na mniejsze części. Oliwki czarne i zielone dobrze odcedzić, a następnie pokroić na połówki. Jedną małą cebulę obrać, umyć pod zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy podczas krojenia i później pokroić na niedużą kostkę. Tuńczyk najlepiej w oliwie wyciągnąć z puszki, osączyć i rozdrobnić za pomocą widelca. Z połówki cytryny wycisnąć sok, a następnie doprawić go do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą. Do sosu wlać jeszcze oliwę i całość dobrze wymieszać. Do miski nałożyć wszystkie składniki, wymieszać, a w późniejszej kolejności polać zrobionym sosem. Natkę pietruszki dobrze umyć, drobno posiekać, a następnie posypać nią gotową sałatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 14.01.2012 16:20
ciekawa sałatka :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak