Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łatwe i szybkie kluski

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 4
masło 3 łyżek
mąka 1 szklanka
margaryna 3 łyżki
sól
cebula 1
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Łatwe i szybkie kluski

Cztery białka dokładnie ubić na sztywną pianę. Cztery żółtka bardzo dokładnie utrzeć razem z pięcioma łyżkami masła, najlepiej za pomocą miksera. Po chwili masę z ubitych białek wymieszać ostrożnie z masą z utartych żółtek z masłem. Masy dobrze wymieszać, a następnie dodać do tego trzy łyżki mleka i dobrze wymieszać. W późniejszej kolejności dodać również mąkę i także dokładnie wymieszać. W garnku zagotować wodę i lekko posolić, a następnie na wodę kłaść za pomocą łyżki zrobione ciasto. Naczynie przykryć, żeby kluski rosły na parze Kluski będą gotowe, kiedy wypłyną na wierzch. Gotowe kluski wyjąć z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Cebulę obrać, przemyć pod zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy podczas krojenia, a później pokroić w drobną kostkę. Margarynę rozpuścić na patelni i podsmażyć na niej cebulę. Podsmażoną cebulę posypać gotowe kluski.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 13.01.2012 09:59
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak