Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale marcińskie z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
cukier puder 2 łyżki
masło roślinne 6 dag
drożdże 3 dag
sól szczypta
mleko ciepłe ponad 1 szklanka
żółtko jajek 3 sztuki
masa makowa puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale marcińskie z makiem

W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier, pół łyżeczki mąki i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiać mąkę. Następnie dodać rozczyn drożdżowy, żółtka, cukier puder, sól. Przemieszać i stopniowo dodawać ciepłe mleko, wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie już sprężyste, dodajemy stopniowo letni, roztopiony tłuszcz dalej wyrabiając aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Odstawiamy ciasto w misce, przykryte szmatką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy małe kawałki, rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy koło i dzielimy je na równe trójkąty. Każdy trójkąt faszerujemy u podstawy i zwijamy formując rogaliki. Rogale pieczemy na wysmarowanej tłuszczem blasze, w sporych odstępach. Można przed pieczeniem posmarować je pędzlem maczanym w białku. Pieczemy ok 20-30 minut w temp. 160\'. Najlepsze są lekko ciepłe i polukrowane.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak