Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1-2 szklanka
drożdże 5 dkg
mleko ciepłe 1,5 szklanki
jajko 3 sztuki
jabłka 3 sztuki
cukier do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z jabłkami

Owoce pokroić w kawałki lub kostkę i zasypać niewielką ilością mąki. Z drożdży, odrobiny cukru, 2 łyżek mleka i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.

Do owoców wbić jajka, dodać mleko, cukier, sól, rozczyn i tyle mąki aby ciasto nie lało się z łyżki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 min

Porcjami nakładać na rozgrzany olej, smażyć z obu stron aż będą rumiane. Aby mieć pewność ze nie są surowe można sprawdzić wbijając wykałaczkę w racucha, jeśli ciasto nie zostaje na patyczku oznacza że jest gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak