Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
żółtko jajek 4 sztuki
białko 2 sztuki
cukier 0,5 szklanki
kakao 1,5 łyżki
orzechy mielone 80 gram
skórka cytrynowa 1 łyżka
śmietana 100 ml
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
masło 1/2 kostki
miód 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki

Kakao wymieszać z mąką, orzechami i skórką cytrynową. Miód zagotować z przyprawą do piernika, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści a potem wystygnie. Sodę dokładnie połączyć ze śmietaną i odstawić (powinna zwiększyć objętość)
Białka ubić na pianę, dodać cukier i żółtka. Gotowe wlać do miski z mąką i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę i wyrobić ciasto. ( będzie dość rzadkie) Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Gotowe ciasto podsypać mąką i wałkować na grubość ok 0, 5cm. Wykrawać pierniczki. Piec w temp 180C przez ok 10-15 min. Jeśli mają być błyszczące przed pieczeniem posmarować białkiem.

Po upieczeniu są dość twarde dlatego najlepiej odstawić je na kilka tygodni do pudełeczka aby zmiękły.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak