Muffinki na słodko

Muffinki na słodko

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4
  • masła

    150 g
  • mąki

    625 g
  • cukru

    250 g
  • mleka szklanka

    1/4 szklanki
  • proszku do pieczenia

    1 łyżka
  • ekstraktu z wanilii

    1 łyżeczka
  • soli

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na początek rozgrzejcie piekarnik do 190 stopni.

2. Następnie w garnuszku roztopcie masło i przelejcie do dużej miski. Do roztopionego masła dodajcie ekstrakt z wanilii i stopniowo wbijajcie jajka. Po każdym dodanym jajku dokładnie mieszajcie tworzącą się masę.

3. Po dodaniu jajek wlejcie mleko i dodajcie cukier wraz z proszkiem do pieczenia i znowu dokładnie wymieszajcie.

4. Na tym etapie, jeśli oczywiście chcecie dodajcie to na co macie ochotę. Mogą to być maliny, jagody, banan z kawałkami czekolady bądź cokolwiek akurat macie pod ręką. Muffiny, które widzicie na zdjęciu poniżej są klasycznie waniliowe bez żadnych dodatków. Zależało mi na tym, aby je udekorować a nie chciałam za bardzo mieszać smaków.

5. Po wymieszaniu ewentualnych dodatkowych składników wysmarujcie specjalną foremkę do Muffinów masłem i wysypcie delikatnie bułką tartą. Po upieczeniu będzie Wam o wiele łatwiej je wyjąć.

6. Wypełnijcie foremkę na ok. 3/4 ciastem zostawiając trochę miejsca na ich wyrośnięcie.

7. Po ostygnięciu polejcie czekoladą bądź lukrem i posypcie kolorowymi bądź czekoladowymi wiórkami!

Pyszota!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Emilia22

14.09.2010 16:21
smakowicie wyglądają,aż ślinka cieknie

iwona332

25.08.2010 00:10
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat